A Manzart Rajziskolát 2005-ben alapította a magyarországi rajztanítás igazi nagymestere Szunyoghy Andrásvolt tanítványa Somos Ildikó, és Hollós Csaba. A mester és tanítvány kapcsolat az évek alatt barátsággá, a rajziskola pedig családias hangulatú közösségé alakult. Az első években egy felnőtt és egy tini csoporttal indult a képzés. Egy varázslatos hangulatú tetőtérben hiánypótló, friss szellemiségű művészeti tér született, amely rövid idő alatt sokakat vonzott magához.

Az egyre bővülő csapatba került új oktatók mindig organikusan, a barátságok és a teljes szakmai megbízhatóság mentén kapcsolódtak. 2008-tól a gyerekcsoportok elindításával, a korosztályok teljes képzési spektruma állt össze. A „rajziskola minden korosztály számára”, nem csak hangzatos felhívás, hanem működő struktúra, a mai napig egyik alappillére iskolánknak.

A nálunk megfordult hallgatók nagy többsége visszajáró, vagy ahogy magunk közt mondjuk csapattag. A személyes gondoskodás és egyénre szabott szakmai program következményeként a csoportok és programok közt átjárhatóság alakult ki. Élvezettel segítjük az életszakaszoknak megfelelő változó igények szerint a kurzusaink közti választást, támogatjuk az egyén fejlődését. Így fordulhat elő, hogy az egykori első tanítványaink a művészeti intézmények elvégzése után ma már egykori rajziskolájuk fiatal oktatói.

A kreativítás és a művészetek világa végtelen szerteágazó, hatalmas terület. Feltérképezése évekig tartó folyamat, a számunkra leginkább megfelelő irányt, sokszor próbálkozások sora után jön létre.A Manzart Rajziskola alkotói szellemisége és a kurzusok sokszínűsége lehetőséget ad, hogy több területen is kipróbálhassuk magunkat. Egyéni képességek és igények figyelembevétele alapján segítjük az útkeresést, ha szükséges  a csoportok és kurzusok közti váltást.  Fontos tudni, hogy rajztanulásban és kreatív fejlesztésben az eredmények nem azonnal jelentkeznek, hanem rendszeres és kitartó foglalkozáslátogatás után válnak érzékelhetővé és láthatóvá. Sőt! Jellemző az ingadozó teljesítmény, a fejlődési ugrások és kevésbé "ihletett" időszakok váltakozása. Ez természetes folyamat, a művészi fejlődés velejárója.  Ezért ha az első alkalmak után úgy érzik, hogy nem a leginkább testhezálló csoportban vagy foglalkozáson vannak illetve "azonalli eredményt" nem tapasztalnak, ne adják fel, jelezzék felénk és mi segítünk a továbblépésben!

Az eltelt sűrű évek alatt emberi történetek sokaságával találtuk magunkat szemben. Rá kellet jönnünk, hogy tevékenységünk nem csupán a rajzolás képességének fejlesztését elősgítő foglalatosság. Sokkal több, és összetettebb folyamat: életszemlélet formáló, személyiségfejlesztő, egyfajta „szelíd" terápiának tekinthető. Számos felnőtt hallgatónk számol be a művészeti foglalkozások hatására történt változásokról. Megnőtt az életkedvük, az önbizalmuk, az önismeretük. Van aki pszichés betegségét küzdötte le a művészeti alkotómunka segítségével. Van aki pályát váltott, vagy meglévő foglalkozása mellett új hivatást talált magának. Van aki 30 éve jó mélyen eltemetett vágyát hívta elő és lett nyugdíjas korára aktív, kiállító művész.
Sok visszajelzést kapunk szülőktől, hogy gyerekeik a rajziskolai foglalkozások hatására kinyíltak, felszabadultabbak lettek, hasznosan (telefon nyomogatás nélkül) töltik el a szabadidejüket.
De ha másért nem, önmagért a flow élményért is érdemes velünk alkotni.

A mára hatalmasra duzzadt tapasztalatok és visszajelzések alapján eredeti célkitűzésünk újrafogalmazása:
Alkosd meg magad!

Mára több helyszínen, 12 állandó kurzuson, hétvégi workshopokon, népszerű táborainkban, születésnapi programjainkon keresztül közvetítjük üzenetünket, a Manzart élményt.

2014-től művészeti workshopokat és egyedi születésnapi programokat is szervezünk. Táborainkban valódi kreatív feltöltődést biztosító programokkal várjuk a gyerekeket. Rajziskolánk évről-évre művészeti ösztöndíj lehetőséget biztosít kiemelkedően tehetséges, hátrányos helyzetű fiatalok számára. Ennek támogatására megalkottuk a Manzart Design programunkat is.

Működési szabályzat.